29 maj 2008

Rosengård tor (2)

Har lite utematte med några ungar mellan tolv och ett när de mindre sover. Vi går runt i området och räknar fönster, bilar och sådär. Lite färger också, blåa bilar och bruna hus, liksom. Det är mycket folk i rörelse, för det är det alltid här ute när solen skiner. När det regnar håller sig folk inomhus.
Rosengård är som le Corbusiers sista suck. Big scale, liksom. Hälften allmännytta, en fjärdedel bostadsrätter och en fjärdedel privatvärdar. Och mitt i alltihopa, det knasiga centrumet ovanpå motorvägen. Nu gör ju inte folk alltid som dom blir tillsagda, så det har dykt upp små affärer lite här och där med konstiga tyska kex, äcklig jos och frön och gryner som jag inte har en aning om vad dom heter.
Alla har åsikter om Rosengård, men få sätter sin fot här. Och ytterst få som har ett val bor här. Tidningarna brukar hitta nån som bott här sen badet invigdes 1970, men fakta är att nästan alla drar så fort dom kan. Ingen som kan välja hänger på Calles, när Möllan svämmar över av coolt folk och billig dricka.
Jag och ungarna räknar och pratar, sen går vi tillbaks till förskolan och äter mellanmål. Hälften av barnen äter vegetariskt, eftersom vi vägrar servera halalkött.
Och när jag jobbat färdigt för dan tar jag samma tur som så många andra, över viadukten, tvärsigenom kyrkogården, ut på andra sidan, under järnvägen och hem till Värnhem.
Jag äger mitt liv, jag kan välja.

2 kommentarer:

Anna Fredriksson sa...

Vad bra att ni inte serverar halalkött. Är det inte konstigt att man kan köpa det i Sverige när slaktmetoden är förbjuden här?
Det har jag aldrig fattat.

Anders sa...

Inte jag heller. Det är aningen ironiskt att det är just dom barn vars föräldrar tycker att djur ska plågas ihjäl som äter vegetariskt.