16 mars 2008

Sänk arbetstiden för alla.

Ligger på min sköna säng och tar igen mig efter en fin dag med bästisen i skogen. Helgerna är jävligt sköna. Vi såg hackspettar, ekorrar och badande hundar.
Och vitsipporna blommade.
Hade såklart gärna haft ungarna här, men det räcker en bit att veta att dom har det bra. Jag tillhör inte den sortens föräldrar som måste ha dom vid min sida hela tiden. Förresten gör väl sällan pappor det. Småbarnspappor jobbar mest av alla i hela samhället. Man ska dra hem stålar till frun, där hon står och väntar i sitt förkläde. Ugh, säger groittmannen.
Jag säger i mitt stilla sinne: arbetstidsförkortning för alla.
Inte medborgarlön, inte vårdnadsbidrag, inte extra semester, utan mindre arbetstid för alla. Om man sen väljer att skaffa ungar, eller lever för sin hund eller för skogspromenader får vara upp till var och en.
Det är nationalekonomiskt vansinne, säkert. Den materiella tillväxten kommer att stagnera som fan. Färre stadsjeepar och charterresor, jorå.
Sounds fine by me.

2 kommentarer:

Saga sa...

Ja, sänkt arbetstid är lika viktigt för miljön som för individens livskvalitet. Varje effektivitetsförbättring i produktionen borde ge kortare arbetstid, inte större konsumtionskraft. Det är en omställning med påfrestningar och problem ty tillväxten är så fundamental i många politiska ideologier, men omställningen är nödvändig för hållbarheten. Det är dags att inse det.

Maria Ferm sa...

oj vad lika inlägg vi skrev haha :)