23 mars 2008

Ångest och pyssel

Syrran berättar att i julas åt hon lasagne på jul. Hon var ändå barnfri, liksom. För när barnen är närvarande så ska traditionerna ju upprätthållas. I midsomras frågade jag ungarna vad dom ville äta och det slutade med kebab och fanta. Till och med jag tycker att det är godare än inlagd sill och ägghalvor. När helgerna kommer med sina blytunga säckar av förväntningar och traditioner, så har ungarna redan gjort hela den traditionella grejen på dagis och i skolan (upp till, tja, åk6). Det står saker i läroplanen om att att uppmärksamma traditioner och det tolkas nästan alltid som lite trött äggmålning till påsk och sådär. Under mina första år i förskolan föreslog jag att man skulle läggga ner eller uppmärksamma helgerna på andra sätt än de vanligaste. Sen följde en tid när jag försökte vara ledig för att slipa trist pyssel och meningslöst påsk/jul/midsommarlunchande (samma mat året om) och nu jobbar jag och resignerar. i år var inte så många ungar på förskolan vid påsktid, eftersom de var hemma med lovlediga syskon/föräldrar. Dessutom skiter araber och bosnier i påsken. Då föreslår kollegorna attt flytta påskskiten en vecka tidigare, för att alla ska vara med. Det är ju så SYND om barn som inte får måla ägg.
Långhelger är bra, för man kan springa, kolla film, läsa och umgås om man vill.
Men det andra gör mig bara trött.
Ångest och pyssel är inte så kul, precis.

3 kommentarer:

*~*L J*~* sa...

Här njuter vi fullt ut av traditionerna med härlig påskbuffé, äggmålning och barnens upprymda letande av godisfyllda påskägg! :)
I vilket fall som helst, önskar jag dig en fortsatt Glad Påsk! :)

Jodå, jag tittar fortfarande in då och då! ;)

Kajsa sa...

Good going!
I midsomras hade dottern och jag Smala Sussie kväll och åt pizza med allting på plus drack vår egen hemgjorda "vino shitto" med fruktsoda, jordgubbar och lite annat bra-att-ha-i-drickan-material.
Det är midsommar det:)

Anonym sa...

Jag älskar att pyssla!! ;o)