26 mars 2008

Livin in Malmö

Jo, vännen, jag vet att en del vill ha det där med renoveringsobjekt i nån skogsdunge. Men du och jag vill leva här, där det händer lite saker och där bostadsmarknaden snabbt repade sig efter hösten/vinterns nedgång.
Och, vet du, vi har rätt.
Vi skickar inte räkningen för vårt fria liv till någon annan.
Människor utvecklas tillsammans, inte genom cocooning i skogen.
Du vet, folk ville bo ihop men grevar och baroner skiftade jorden och splittrade oss, skickade ut oss från byarna. Så var vi mindre farliga, liksom.
Människor mår nog bäst i gemenskap, men med dörrar att stänga ibland.
Idag bestämde min nämnd att avtala med byggherrar om att bygga 1700 lägenheter i stan. 10 procent ska lämnas till soc för att dom allra minst bemedlade också ska få bo. Det sista röstade borgarna emot (nä, vi vet att ni inte tycker att Malmö är fäör alla, men det tycker VI), men vi är i majoritet.
Jag vet att det inte räcker, men jag blev ändå lite stolt idag. Sen satsar vi på att bygga ut djuphavsbadet och på andra kul saker, som fler skejtramper och nya broar och så.
Livin in Malmö är inte always easy, men det händer så mycket här.
Och jag är med och förändrar.

16 kommentarer:

Em sa...

De där grevarna alltså...

;)

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Sen finns ju klassförrädare med;)

Cookiekakan sa...

Malmö är ingen stad jag varit i så det stör. Men den uppfattning jag fick när det begav sig var att den var lite tråkig. Jag tror den blir trevligare och roligare med dina insatser. :) Och speciellt för det uppväxande släktet.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

kakan:tack, vännen, det värmer!

http://parkensljus.blogspot.com/2008/02/lskade-hemstad.html

cecilia sa...

Jag har, ända sen jag träffade en kille som bodde på Värnhem, velat bo där. Inte i det hiskleiga AG's-huset han bodde i, men i nåt av de fina, gamla med spröjsade fönster och ja. Du vet.

Istället bor jag mitt bland ghettoblasters och underlig limdoft i sunkhbg. Fast jag gillar det med, som fan.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Man kan väl trivas på många ställen. Skanar min gamla lägenhet på Kungsgatan i ett av dom där husen du sftar på. Nu bor jag precis här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Malmg%C3%A5rden

Hbg gillar jag för sundet och höjdskillnaderna. Men det räcker att komma dit på besök:)

MaryT sa...

Det är lustigt. Jag sitter och kollar igenom min gamla favoritlista på min gamla dator. Och där fanns det här.
Och jag förvånas över att du, som alltid utger dig för och säger dig vara för det individuella, att alla människor ska få vara som de är, att man ska vara vidsynt och bla bla bla - att du så drar alla över en kam, när det passar dina egna syften?
Som här. Nej, Anders. Alla människor mår inte bäst av att bo i "gemenskapen" i stan. En del mår faktiskt bäst av "cocooning" i skogen. Trot eller ej. Jag önskar att du vore vidsynt nog att förstå sånt.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Shit, jag har inte gjort mig tillräckligt förstådd. Jag vet att många vill cocoona i skogen, men sen argumenterar jag för det jag valt och det måste jag väl få?

Men du har nog rätt i det att jag kanske inte är helt konsekvent när jag har starka uppfattningar i livvstilsfrågor och samtidigt förespråkar att man ska välja sitt liv utan respekt för normerna.

Jag har full respekt för dina val, det vet du väl efter alla våra msn-sessioner?

Sen håller det inte att 50 000 pendlar in med bil till Malmö och skitar ner mina barns luft, bara för att dom vill leva i det fria. Det är en nöt att knäcka; hur folk ska kunna bo på landet på ett klimat- och miljösmart sätt.

MaryT sa...

Jo, du har gjort dig förstådd. Eller så uttrycker du dig VÄLDIGT märkligt.
"Människor utvecklas tillsammans, inte genom cocooning i skogen."
Om du menar att DU utvecklas bäst så, så är det ju en sak. Men du skriver om "människor", som i "alla människor".
Och vadå "folk ville bo ihop"...vad grundar du det på?

Du vet, alla är inte så inne på skejtramper och nya broar. För en del finns friden just i skogen.Och du känns lite onödigt "jag-måste-komma-på-nåt-provokativt-att-säga-vad-ska-jag-hitta-på" ibland, när du så hårt propagerar för det DU anser rätt. Visst har man rätt att välja som man vill, men när man (som du) går över till att förkasta alla andras val, så blir det inte trovärdigt längre när man sen skriker sig blå (eller grön) om valfrihet och att alla ska få vara som de vill.

Visst fattar jag också att bilar släpper ut avgaser. Men jag tror knappast att man löser problemen genom att fösa in alla i städerna. Istället skapar man nya problem, och det förstår säkert du också. För även om miljöproblem är allvarligt, så finns det andra problem som OCKSÅ är allvarliga. Och du verkar inte direkt gå in för att "knäcka nån nöt" för att folk ska kunna bo på landet. "Sluta bo på landet" är din lösning.
För mig är du allt annat än trovärdig och seriös. Och nej, jag känner ingen som helst respekt från dig för mina val.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

du kanske minns att jag gratulerade dig till ditt torp. Jo, jag respekterar dig.
Men det passar kanske inte i den ram du vill foga in mig i.
Påståendet att folk ville bo ihop grundar jag på det omfattande motståndet mot skiftena. Man ville bo tillsammans och bruka jorden ihop. Det får nog anses vara historiskt belagt.
Att jag i min blogg inte uttrycker mig redigerat och spinndoktorerat får eventuella läsare stå ut med. Jag tillstår (igen) att det kan finnas inkonsekvenser i mina resonemang ibland. Det bjuder jag på, bloggen är ingen avhandling som ska godkännas. Opponera får man dock gärna, min blogg är öppen för allas synpunkter.

Alternativet till att knäcka nöten om att kunna leva klimatsmart på landet är just det som du befarar, att inga utom de som brukar jorden och skogen kan leva där. Du kan raljera över det om du vill, men utan dialog blir det så.
Have it your way.

Slutligen ska nog inte en person som själv låser sin blogg för utomstående och döljer sin identitet värre än en stasichef göra sig alltför bred på öppna människors bekostnad. Jag skriver högt och lågt, smart och dumt som det faller sig. Och alla kan inom fem minuter nå mig på telefon om dom vill. Jag är inte rädd för att blotta mig. Kom gärna med fler synpunkter, jag välkomnar dig.
I möten med andra människor blir jag starkare och smartare.
Människor är roligare än träd, det är liksom därför jag bor i stan.

MaryT sa...

Jag orkar knappt bemöta. Ibland är du lite mycket.
Men i alla fall: Jag tror knappast att folk var så annorlunda förr jämfört med nu. Jag tror inte att alla ville vara tillsammans då heller, det var nog inte av den romantiska anledningen de ville bruka jorden tillsammans, utan för att det blev effektivt och för att det därför kunde överleva. Inte för att de absolut ville leva tätt.

Varför jag inte fläker ut mitt liv på nätet behöver jag knappast förklara eller ursäkta för dig. Folk kan ljuga ihop vad som helst på nätet, det finns hur sjuka människor som helst.

En del människor är fan så mycket tristare än träd.

Men tack för titten.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Ja, ibland är jag nog lite för mycket. Men om vi för en stund lämnar min hemska person åt sidan, så var det inte bara så att överheten flyttade ut folk från byarna för att kontrollera dom, utan också för att det var effektivare rent produktionsmässigt. Folk föredrog att vara tillsammans.
Men, visst, en och annan ville säkert sitta och filosofera i sin ensamhet då som nu.

Riktigt vad du själv tycker om problemen med bilismens konsekvenser för miljö och klimat får man inte reda på, mer än att du uppenbarligen tycker att jag har fel. Men tyck du det då, så bestämmer vi utan din medverkan och så får du finna dig i konsekvenserna.

Du behöver inte ursäkta eller förklara någonting. Var du lite mystisk, det kanske säljer i några kretsar.
Däremot är du kanske inte den som ska till de skarpaste tonerna mot oss som faktiskt vågar visa vilka vi är, även om det kan vara sent påkommet.

MaryT sa...

"..oss som faktiskt vågar visa vilka vi är.."?
Tar du inte i nu, det låter lite fel när det kommer från dig. Du vet lika väl som jag hur folk kan hitta på hela liv på nätet.
Alla har dessutom inte det bekräftelsebehovet så de måste fläka ut hela sitt liv på öppna bloggar. Igen - människor är olika, Anders.

Och så ett litet tips på vägen om du vill ha: Det där "vi och ni"-tänket du ofta kör med, skapar inga broar som du så ofta efterlyser. Tvärtom.

Nu ska du få ha din fina, jätteprovokativa och superduperradikala blogg ifred från mig igen. Tjipp.

jag är jättejättehemlig! sa...

Åh...värsta dokusåpan...på bästa sändningstid:)Funderar på det där med anonymitet och känner att det kan kvitta ,huvudsaken är väl att det som sägs /skrivs berör.Jag har sällan behov att söka upp personen jag läser. Ljuga kan även den mest offentliga och så vad gäller trovärdigheten är det shit same.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Nja, helt kvittar det inte. Jag tror att man nog är som trevligast öga mot öga och som otrevligast när man aldrig kan komma att behöva konfronteras med den man hoppar på.

Sen är det ett rutinerat debatttknep att försöka sänka personens trovärdighet genom att förlöjliga, när man inte har sakargument.

fortfarande superduper hemlig! sa...

Nu blir det sällan öga mot öga på nätet så jo, jag tycker det kan kvitta. De rent hatiska kränkande åsikterna utan avsändare nonchalerar man ju ändå...eller hur? Förstår maryts tankar och kan delvis hålla med henne,ditt försvar är väl på sätt och vis helt förståligt oxå med tanke på din civila olydnad;)