20 december 2007

Befria Palestina?

Jag får ett erbjudande om att joina en facebook-grupp som heter "Befria Palestina". Det låter enkelt och bra. Men tanken att Hamas gröna flagga ska vaja över Klippdomen i Jerusalem är inte särskilt lockande. medeltidsskiten i Gaza räcker och blir över. Man kan bara så länge och så mycket skylla det palestinska misslyckandet på Israel. För mig tillhör människovärdet och de mänskliga rättigheterna individen. Stater kan vara ett nödvändigt ont, men flaggviftande är inget att sträva efter, inget bra. Vi spar det till idrotten. Judar och palestinier kan tycka vad dom vill, men deras öde är sammanflätade sen sextio år tillbaka. Ingen med någon som helst insikt förnekar att det finns starkt rasistiska inslag i Israels politik som liknar apartheid. Men ljug inte bort den sjuka antisemitism som finns bland palestinier. Sion vises protokoll säljs i Gazas bokhandlar. Ändå är lösningen att leva tillsammans. Inte att befrias. Ni kan tycka det låter hur jävla naivt som helst. Det är ändå så.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Ibland är du kroniskt negativ... detta var riktigt bra...

Anders sa...

Tack!

Anonym sa...

Jag vill också se en fredlig tvåstatslösning.
Men jag tycker inte att folkrätt är något nationalistiskt trams.
Var det löjligt av Norge och Danmark att göra motstånd mot tyskarnas ockupation?

Tror man inte på folkrätt och nationell suveränitet alls blir det ju svårt att fördöma såväl USAS härjningar i Latinamerika på 70 och 80-talen som Sovjets invasioner av Ungern, Tjeckoslovakien och Afghanistan.

Sedan kan det ju gå för långt åt andra hållet också. Som när svenskkoreanska vänskapsföreningens FAQ-sida svarar:
Nordkorea måste få göra som de vill.
De måste få stifta sina egna lagar.
På varenda fråga om kränkningar av mänskliga rättigheter.

Anders sa...

Zanna: du pekar precis på problemets kärna. När och hur gäller folkrätten?

Skulle de allierade stannat vid Rhen och respekterat Tysklands lagligt valda regerings rätt att styra?
I den konflikt vi talar om nu försvåras frågan av det rent folkrättsligt är jordanskt och egyptiskt (och syriskt i Golan)territorium som israelerna ockuperade 1967. Det har aldrig funnits en palestinsk stat. När man idag ser Israel använda övervåld för att skydda sin befolkning, är det lätt att fördöma det. Men man blir rätt förbannad när bomber smäller på busshållplatser, bröllop eller på marknader och folk döms till döden för brottet att vara födda i Israel. Och vilket våld hade hamas använt om dom fick chansen?

Tvåstatslösning?

Skulle det innebära en verklig fred, eller ser hamas bara det som ett sätt att flytta fronten från Gaza till Jerusalem?

Det vet varken du eller jag.

Man får börja i en annan ända.
Cease fire och handel. Mänskliga kontakter. Utbyte. Religionsfrihet. Sen får man se vart det leder. Things can only get better.