22 maj 2007

Skylla sig själv gäller ännu!

Har för en gångs skull inget trevligt sällskap på väg till jobbet, så jag tar bussen och plockar upp gratistidningarna och brer ut dom på sätet och läser.
I höjd med Södervärns vattentorn läser jag att bara fem av 100 våldtäktsanmälningar leder till fällande dom. Eftersom teknisk bevisning så sällan finns, står ord mot ord och offrets klädsel, sexualvanor och allmänna livsföring är viktigt som fan.
Man kunde kanske snarare tänka att det är våldtäktsmannens beteende och värderingar som ifrågasätts, men, nej. Han är ju bara man, you know. Och domare som går till horor är ju också bara män och det får man förlåta.
Man vet ju själv hur det är...eller nåt.
Sålunda frias snubbar som gangbangat medvetslösa tjejer, som trasat sönder en kvinnas kön och anal, för vem vet, hon kanske gillar sånt?
Eller om en fullvuxen man sätter på en trettonårig oskuld om och om igen, så vill det fanemig till att hon skriker nej, annars så är hon med på noterna.

Fem av hundra anmälningar leder till fällande dom.

Och även om en och annan snubbe falskeligen anklagas, så lär det vägas upp med råge av det mörkertal som ännu finns.
Det är samma jävla "Skylla sig själv" fortfarande, 31 år efter att Maria-Pia Boethius skrev sin bok med samma namn.
Samma jävla könsmaktsordning som alltid förr.
Jag sitter och kokar i den fulla bussen.
Dessa enkla fakta som står i den kassa gratisdningen signalerar inte bara att det är rätt så meningslöst för tjejer att anmäla, ju fattigare och utsatta de är, desto meningslösare, utan OCKSÅ att det i stort sett är fritt fram att våldta.

Tur att de flesta snubbar trots allt ser det som avskyvärt, tänker jag.

Tror trots allt att attityder förändras över tiden, till det bätttre.

Men hur länge ska vi behöva vänta innan kvinnor betraktas som...eh...vanliga människor?

Går av bussen och vandrar in i parken.
När jag kommer fram till jobbet ser jag stimmande pojkar och fnissande flickor.
Dags att börja jobba.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fullständigt överjävligt att så få anmälningar leder till en dom. En våldtäktsrättegång innebär idag ytterligare ett övergrepp på offret och det måste stoppas. Man ska fan kunna gå omkring naken och halsa rödvin direkt ur flaskan utan att det ska ge någon rätt att våldsföra sig på en och utan att en idiotjury ska ifrågasätta en. Dessutom ska antalet personer man haft sex med tidigare i livet inte vara en faktor att ens diskutera. Det är helt sjukt ju.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Word!

Umeboshi sa...

Det är rätt intressant, det här med att man får "skylla sig själv". Citerar min vän Tina:

"ingen ifrågasätter mannen som blir rånad på sin dyra Breitling-klocka när han, iklädd Armanikostym, håller på att kliva in i sin flashiga sportbil"

Men det är alltid legitimt att ifrågasätta hur en tjej klär sig när hon utsätts för ett övergrepp...

Skumt!