01 februari 2007

Tyket inlägg från de grönas interna debatt.

Lite basic feministisk skolning till att börja med.
Redan nu har min dotter som är ung och nygift svårare att ta sig in på arbetsmarknaden än jämnåriga män, av den enkla anledningen att arbetsgivarna på goda grunder kan förvänta sig att hon snart skaffar barn och sannolikt tar ut minst 80 % av föräldraledigheten.
Med hemmafrubidraget har arbetsgivarna ännu större anledning att välja manliga sökande.
Förstår du så här långt?
Bra, då fortsätter vi!
För kd (och sd och delar av m och c) är detta inget problem, eftersom det är just ett sånt här samhälle de vill ha; pappa jobbar, mamma står vid spisen, alla är vita, kristna, medelklass och heterosexuella.
För queerpartiet de gröna borde det vara bekymmersamt.
Förskolan funkar. Visst är grupperna för stora, visst fattas det män och mycket annat, men ändå; här har ungarna chansen att vidga sina vyer och se att världen är större än Bråkmakargatan. Ingen offentlig verksamhet får så goda omdömen som förskolan, år efter år.
Förskolan finansieras (och här fettar jag) av de avgifter som föräldra betalar, de skatter och arbetsgivaravgifter de genererar och (förlåt att jag svär) den tillväxt deras arbete leder till. Dessutom bidrar förskolepersonalens anmälningsplikt och deras tränade ögon till att funktionshinder och missförhållanden tidigt upptäcks. Förutom mänskiliga vinster kan vinsterna räknas in i kronor och ören.
Nåt mer du undrade?
Anders