28 november 2006

Pojkar och flickor i förskolan

Jobbade för andra dagen i rad. När jag kom ut till vårt lilla hus så stod några pojkar och lekte med lego, medan en grupp fluckor ritade fina teckningar med tuschpennor. Just idag var barnen från stora avdelningen där. Tror bestämt förskolan kan göra en skillnad och läroplanen talar sitt tydliga språk om att motverka stereotypa könsroller. Men det jag ser är att förskolan snarast befäster könsrollerna. Ska jag alls jobba inom förskolan så blir genusfrågorna min nästa stora sak att ta mig an. Men det blir inte lätt. Ytterst få bryr sig om genusfrågorna. För många pedagoger är arbetet i förskolan en förlängning av mammarollen. Och då blir det som det blir.

Musik: "9 to 5" - Dolly Parton

27 november 2006

Här står jag.

Jobbjackan är på igen. En och en halv timmes möte med chefen och fackets representant. Här står jag, bara så du vet, och passar inte galoscherna finns det andra jobb, vet du. Sticker iväg och tränar på friskis och svettis. Sonen och jag tar nåt lätt att äta ikväll. Kanhända att det blåser. Men här står jag.


Musik: "Hva gør vi nu, lille du?" - Gasolin

Jobb

Sitter med kaffet i handen och lyssnar på musik. I natt kommer jag inte att sova mycket, det vet jag. För i morgon börjar jobbet igen. Några säger att jobbet tar för stor del av våra liv och att vi låter vårt värde bestämmas av det. Jag vet inte jag. Som grön och vänstermänniska (ehuru med liberala inslag) är just idén om att alla ska bidra efter förmåga oerhört central. Och det ska jag med. Det är å andra sidan inte förbjudet att ha kul på jobbet, tvärtom är bra om arbetet är lustfyllt. Jag vill vara en kugge i systemet, ett system som jag för all del vill förändra, men ändå. I morgon ska jag först träffa min chef och sen facket. Och jag ska inte vara tillags, utan säga det jag vill ha sagt. Så det så!

Musik: "Factory" - Bruce Springsteen

25 november 2006

Hissad och dissad.

Det regnar som fan och jag vet att jag svär för mycket. Har vandrat runt med grodan och hennes ormar på en slinga ute i härskogen och nu har jag vandrat runt litte bland politikers blggar. Det slår mig hur själlöst och inställsamt man skriver. Självkritiken är oftast nära noll och de egna handlar alltid rätt. Sån är inte jag. Snarare lite dryg då, men hellre det än inställsam.
Valdes enhälleigt (wow) till tekniska nämndens andre vice ordförande i Malmö. Jag kommer att sköta det uppdraget exemplariskt. Jag ska få saker attt hända. Att mp-Malmö är ute ur skogsmullestadeet bevisades inte bara av att man vågar satsa på en renegat som mig, utan också att det var stadshuset, låsta dörrar och kaffe i plastmuggar som gällde på mötet. Svagt kaffe, dessutom. Stora delar av partiets budget för nästa år går till att anställa folk. Det tror jag kan vara ett större hot mot maktspridning än att personer har flera olika uppdrag. Om det är något man vet skapar ingrupper, så är det att det skapas en tjänstemannastab. Lite ironiskt är det också att både ordförande och gruppledare fått välbetalda jobb, jämte kommunalrådet...

Om jag blev hissad där, så blev jag desto mer dissad i regionala valberedningens förslag. Varken ordinarie eller ersättare i trafiken. I morgon väljs antagligen några andra till det som är "min" post. Det finns få i (mp) som kan lokaltrafikfrågor som jag och verkligen inte de som föreslås. Men det är regionens loss, inte min. Jävligt trött, dock, på att varken resultat eller kompetens verkar räknas när skogsmullorna regerar.

musik: "Raindrops keep falling on my head" - Engelbert Humpedinck

23 november 2006

Moralpanik...

Friskis och svettis skriver i sin medlemstidning att sex är bra träning och illustrerar det med vackra bilder. Trevligt, tycker jag. Sex ÄR bra träning och bilderna är snygga. Sluta moralisera över det, är ni snälla. Samma sak med H&M:s julkampanj. Det är väl inte konstigt att en vacker kvinna gör reklam för underkläder. Lägg ner moralpaniken är ni snälla. Sex är fint och vackra kroppar är trevliga att titta på. Jag duger ändå som jag är. Och jag väljer inte partner efter utseende allenast, om jag inte är direkt dum i huvudet

21 november 2006

Masters of war

Han var barndomens mystery man, han som ingen av oss träffat och som mormor blev ledsen om man pratade om. Mannen som försvann och aldrig återkom. Inte ens hans namn kände vi till. Nu vet vi lite mer om sjömannen, maskinisten som hamnade utanför spärren och aldrig återsåg Sverige, aldrig fick träffa sin dotter och som blev en av miljoner offer i ett vidrigt, men oundvikligt krig. Man kan tro att han begrep riskerna och att han måste göra det han måste göra. På en hemsida listas han och övriga offer från D-s Gunda. men det finns också en länk till den tyska U-båten och till mannen som erhöll ännu ett järnkors för ännu än lyckad träff.
En vanlig man, också han en bricka i ett spel som andra styrde. Är han morfars mördare eller någon som bara skötte sin uppgift. You tell me.

Musik: "Lili Marleen" - Lale Andersen

Post-köpenhamnsyndrom

Jag känner mig trött och nedstämd idag. Annat var det igår. Glöggpremiär och en mammatur till Köpenhamn gjorde susen trots dåligt väder. Detta nära Köpenhamn, Kim Larsens och Anna Pihls stad, storstaden runt hörnet. Köpenhamn är inte Danmark, här kännns inte småaktigheten och rasismen så tydlig som på landsbygden. Idag känner jag att jag glömt och försummat. Plågas under borde och har dåligt samvete för att jag sitter vid datorn för mycket. Tvivlar på både det ena och det andra. Men jag vet att också det kommer att passera förbi. Hoppet återkommer.

19 november 2006

Tur i spel

Woopidoo, jag piskade upp mina stora söner i black jack för en stund sedan. Lillebror fick vara dealer och storebror som sett på pokerprogram på TV, bestämde att skulle använda märkliga amerikanska uttryck, tex säga "Hit me!", när vi ville ha ett kort till. När farmor kom in gick vi över till en komplicerad form av poker, också det något storebror sett på TV. Mellanbror vann denna runda, vilket var tur, eftersom han är sämst förlorare av oss allihop.
När vi sen återvände till Black Jack uppstod en regeltvist som stjälpte hela spelet. Men det var kul så länge det varade. Regeltvisten fick en odramatisk upplösning, eftersom det visade sig att samtliga hade fel. Så kan det vara. Men underbart att ha dom här. Ljuvliga familjeliv!

På.

Tog en promenad ner till gymet mitt på förmidagen. Snackade i telefon så jag kom försent till spinningen, men jag sprang på band och lyfte skrot istället.
Väger för mycket, en stillasittande månad har gjort sitt till.
Skall tillbaka till formen jag hade vid maran först och i maj ska jag sätta pers på varvet.
Så det så.
Dagens filosofiska fundering handlar om att jag är så jäkla impulsiv.
Det tar tagit mig till intressanta ställen, men gör också att det ofta blir fort och fel, som min lärare på ledarskapskursen sa en gång i tiden.
Festina lente, att skynda långsamt, kan vara en bra slogan.
Det försvinner inte.

musik: "Hyper-ballad" - Björk

18 november 2006

Vuxen. (2)

Skrev en hel post som bara drog sin väg i bloggerspacet.
Och nu minns jag inte vad den handlade om.
Så viktigt var tydligen det.
Om vi fortsätter på vuxen-temat från häromdan, så innebär ju detta att bli vuxen att föräldrarna inte längre har något inflytande över en, i varje fall inte formelllt.
Så när ens dotter väljer helt fel i ens ögon, kan man bara säga: älskling jag finns här om du behöver mig, jag ställer upp vad du än gör, väljer eller är. Och frågar du vad jag tycker ska jag säga det till dig....
Nu bor hon i Rinkeby; inget att säga om det, nånstans ska man ju börja och det kan kanske vara lika så bra att gettoromantiken blir avplockad tidigt. Det är inte några glada rappare som möster dig i miljonprogramsområdena, utan nedlagda postkontor, tristess och långt till allt. Tids nog vill man kämpa sig därifrån. Bra det.

Musik: "Det här är ditt land"

17 november 2006

Kul med depression?

Nu är det två gånger på samma dag som jag serhöstdepression användas i reklamen; en gång för nåt nöjesställe på Söder i Stockholm och en gång för SAS.
Jag är kanske gnällig eller överkänslig, men hur kul är det egentligen?
Depression är en sjukdom som inte bara plågar människor och deras omgivning, utan faktiskt tar livet av folk. Den är behandlingsbar och jag går gärna ut eller reser bort, men inte fan blir någon frisk av det. Så, nu har jag gnällt av mig.

Sonen är Alien i maskeraden på dagis. En Alien bland prinsessor och poliser!
Har man lyckats med sin uppfostran då?

Musik: "2001: A Space Odessey"

15 november 2006

Tre namn jag skulle vilja vara döpt till:
Sebastian
Evert
Johannes

Tre saker jag gör dagligen:
Pratar med grodan
Sitter vid datorn
Läser tidningen.

Tre tillfällen jag ofta gråter:
Begravningar
När livets bekymmer klumpar ihop sig
När jag ser "A lovesong for Bobby Long"

Tre filmer jag aldrig får nog av:
Notting Hill
Gudfadern
Festen
Gökboet
(fyra, jag vet..)

Tre saker inte många vet om mig:
Jag talar flytande danska
Jag är hemligt förälskad i Floda
Jag är utbildad spårvagnskonduktör

Tre saker jag gärna gör när jag är ensam:
Läser
Dricker kaffe
Surfar .

Tre program jag gärna tittar på:
Six feet under
Vita huset
Anna Pihl

Tre saker som jag är utomordentligt bra på:
Peppa andra
Dissa mig själv
Skriva

Tre saker som jag skulle vilja lära mig:
Strukturera min tilvaro
Måla
Snickra

Tre förebilder:
Bengt Westerberg
Joschka Fischer
Margot Wallström

Tre saker jag har om 10 år:
En hustru/sambo.
Ett annat jobb
Ordning och reda

Tre ord/uttryck jag tycker bör användas mer:
Liv
Lust
Lärdom

Tre skivor jag pushar för idag:
Johnny Cash at Folsom prison
Musiken ur "Chariots of Fire"
Eva Cassidy (vad som helst)

Tre personer jag skulle vilja besvarade samma frågor:
Jesus kristus
Zirie
George W Bush

Tre avslutande övriga grejer:
Arbeta som om du hade evigt liv
Älska som om varje dag var den sista
Dansa som om ingen såg dig

Barnperspektiv.

Om man har har utgångspunkten att alla beslut som är bra för barn är bra för hela samhället, så har man ett barnperspektiv.
Konkret: Om min åttaåring ska kunna gå ensam från mig till skolan krävs en ljusreglerad korsning vid ett visst ställe.
Det kommer att medföra längre restider både för kollektivtrafikresenärer i bussar och bilar.
Men är det många barn som går den vägen, så är det rätt ur ett barnperspektiv.

Bok: "Räddaren i nöden" - JD Salinger

Bort...

Just nu vill jag bara bort. Satan, vad det smärtar att leva just idag, just nu, just här. Önskar att jag redan nu vore framme och stark.

14 november 2006

Föreslagen.

Jag har minsann blivit valberedningens förslag till ny andre vice ordförande i tekniska nämnden. Det skulle vara ett mycket intressant uppdrag kan jag säga. Tänker föra in barnperspektivet på bred front i grabbighetens högborg.

Vuxen.

Läser på andra bloggar att folk inte vill vara vuxna. Det är något man skojar om, rent av.
Jag tycker att det är bättre att vara vuxen än att vara barn.
Kalla mig tråkig om ni vill, men jag tycker det är roligare att ha sex än att leka med lego.
Om man säger så. Att frihet följer med ansvar och så där.

Bok: "Långsamhetens lov" - Owe Wikström

13 november 2006

Helgens plus och minus

Plus:

- *censur*
- att jag snart ska börja jobba igen
- bad, slottskogspromenad och två glada ormar
- att få sova nära, nära i en skön säng

Minus:

- ett trakasserande ex
- att jag inte fick det jobbet som var som klippt och skuret för mig och som jag definitivt är rätt person för.
- sömnsvårigheter natten till idag

Bok: "Män som hatar kvinnnor" - Stieg Larsson

11 november 2006

På torsdagen dimper det ner en ett tjockt kuvert i brevlådan från vännerna på FK. I kuveret ligger namn och telefonnummer till min alldeles egna handläggare. Samt en tjock broschyr som bär rubriken "Sjuk". Den ids jag inte läsa. Dan därpå är det fredag och dags för läkarbesök. Och jag får bestämma hur länge jag ska vara sjukskriven, vilken diagons farbror doktorn ska ange och även vilka doser medicin som ska intas. Det blir nog bra. Sen reser jag norrut. Det är en kall dag, men hela natten till lördag regnar det.

09 november 2006

Korthårig.

I Vilse på Värnhems värld är att klippa sig kort en lika stor grej som om statsministern skulle få hår ner till axlarna. Ni som har mig på msn kan kolla där nu, ni andra får gissa.
Men klippningen var bara topen på detta isberg till underbar dag.
Jag har besökt mitt jobb också.
Och tränat.

Musik: "Take on me" - A-ha

08 november 2006

till skolan i regn.

Lämnar åttaåringen i skolan i regn.
Trafiken är värre än nånsinn, men Reepalu säger i tidningen att trängselavgifter inte är aktuella i Malmö.
Vi får väl se hur det blir.
Samma tidningar som före valet kämpade för sänkta bensinskatter pratar nu om klimathotet. Det är på tiden, men aningen cyniskt, kanske.
Det skulle vara kul om åttaåringen kunde gå själv till skolan, men det lär dröja.
Luftkvalitén är förfärlig; jag köper att luften vid Värnhem inte är som i en liten by på landet, men det finns en gräns för allt och den tycker jag är passerad, by far.
Men på skolgården är det glatt och stojigt.
Så länge det finns ungar, så finns det hopp, typ.

Musik: "Hög standard" - Peps Persson

07 november 2006

Slöseri med tid och pengar.

Ska strax till FK på rehabmöte. FK är den enda myndighet som gör mig nervös och konstig. I deras sällskap känner jag mig alltid som en simulant eller smitande underhållsskyldig. Servicenivån är sämre än vårdcentralen Granens och vänligheten är fullt i klass med det gamla televerkets. Och vad ska nu redas ut? Jo, min återkomst till jobbet så klart. Kan man jobba en timme så ska man, säger statsministern. Det är bara det att min sjukskrivning upphör på söndag och mitt läkarbesök är på fredag. Kan nog inte själv ställa min diagnos, särskilt som medicinen verkar skoja lite med mig. Tror inte att min chef eller FK kan göra det heller.

Musik: "Money" - Pink Floyd

06 november 2006

Slottsskogen

Hon skickar mig en leende bild på sig själv från Slottsskogen.
Hon har funnits i mitt liv sedan januari, men den där parken har varit med mig alltid.
Det var barndomens söndagspromenader, när vi trodde att tomten bodde i en av dom små stugorna. Pliktas fantastiska rustchbana, sälar, pingvner, älgar och barnens zoo.
Fika i björngårdsvillan.
Sen via minigolfen drar minnet till tonårens ölkassar i Azaleadalen.
Mats spydde när han skulle lära sig dricka öl och vi andra skrattade och längtade efter kärleken. Förra sommaren när jag låg på en filt och läste; nydumpad från min första förälkelse efter separationen repade jag mig och blev snabbt hel och vanligt längtansfull igen.
Och varje år i maj, jag och tusentals andra springer för glädjen och och tillsammans och hejarop från mångdubbelt fler vid sidorna.
Så det är klart att en bild på henne...HON..där är helt rätt.

Musik: "Bara om min älskade väntar" - Nationalteatern

05 november 2006

Aktivt föräldraskap.

Minstebror uppfinner, mellanbror spelar playstation och storebror är hos moster i Helsingborg. Känner ånyo att jag är en dålig förälder; särskilt när jag hör om präktiga bakprojekt och pysselaktiviteter. Jag vill sitta vid datorn och jag vill läsa min enkla deckare, som ändå är spännande och engagerande.
Så vill jag ha min söndag.
Slåss mellan vill och borde och försöker intala mig att det är okej, eftersom jag faktiskt har läkarintyg på att jag är energifattig.
Men i grunden får jag acceptera att jag inte är pysselfarsan eller präktiga utflyktsföräldern.
Tar dom till muséet och på fotboll, men har ingen större lust att leka med dom.
Det kan vara bra eller inte, men det är sån jag är.
Förmodligen hade det känts annorlunda om jag hade dom mer; annorlunda och coolare.
Då hade jag inte skrivit detta försvarstal.

Musik: "Ik wil ´T niet pikken" - Cornelis Wreeswijk

04 november 2006

Alla Helgons dag

Idag skulle vi förstås gå iväg och kolla på alla tända ljus. Åttaåringen ville gå till kyrkan och tända ett ljus för mormor och ett för morfars hund. En allvarlig stund blev det. Sen gick vi och köpte godis, julmust och så var allting vid liv igen. Köerna på AG:s var milslånga.
Har avregistrerat mig från Spraydate.
Är hemma igen.

Musik: "Alla helgons dag" - Docent Död

03 november 2006

En nätvän frestade och jag blev bara så tvungen att gå iväg och köpa mögelost, kex, pepparkakor, julmust och vin. Småungarna fick varm korv till middag. Så nyttigt, så.
Fick en lapp i brevlådan om att lägenheten skall bruksvärderas. Det betyder att man vill höja hyran. Samtidigt ska fastighetsskatten sänkas, förstår jag. Jag får bo dyrare och villaägarna billigare. Alliansen regerar, som sagt. Får väl skita i TV-licensen för att spara ett par spänn.

Musik: "Falsk matematik" - Peps Persson

02 november 2006

torsdag

Men så skönt att dom är här alla tre.
Inte en stund ledig för att tycka synd om sig själv.
Sehr gut.
Pasta med köttfärssås.
Äntligen köpt riktigt kaffe!

01 november 2006

Förtydligande om hopp, dårå!

Jag menar helt enkelt att jag inte ser fram emot nånting, för egen del.
Inte att jag snart dör eller så.
Allt är ett grumligt jävla nu.
Intellektuellt fattar jag det inte stannar så för alltid, men säg det till hjärtat!
Ser verkligen ut som ett miffo på Marathonbilden.
Förresten är det tyska blåbärsvinet gott, men så har jag ju synnerligen proletära dryckesvanor (yeah, right).

Musik: "Dreaming" - Blondie

Kvarskatt

En av dom räkningar jag faktiskt betalade var kvarskatten.
Lite provokativt är det.
Jag röstade för en skattefinansierad välfärd, men det är konstigt att jag ska betala en större summa när jag är som pankast, därför att någon annan uppenbarligen gjort fel.
I morgon är det 2/11, årsdagen av min första långtidsskjukskrivning.
Det skulle vara bättre nu. Fan vet om det är det. Var är hoppet?