14 mars 2006

Jämställda män våldtar inte.

Det sprids en skröna på nätet med blixtens hastighet om att våldtäktsmän drogar sina offer med steriliseringsmedel för hästar i kombination med rohypnol. Tanken är väl att man ska varna sina döttrar och systrar för att gå på krogen, kan man tro. Som vanligt läggs fokuset på offren och på oss som har döttrar. Om vi nu ska varna våra döttrar för något, så är det ojämställda män. Varning för män som tycker män ska göra si och kvinnor så. Varning för män som inte tar föräldraledigt och som tycker att sex är nåt män har rätt till och kvinnor ska stå till tjänst med. Det är dom som våldtar. Det är inte osannolikt att dom dessutom tycker att invandrare inte ska få komma in på krogen eller att att det är rätt att spöa upp sin kärring då och då. Det handlar om värderingar. Och dom lär vi lämpligtvis våra söner. Dels för att dom inte ska våldta, men också för att dom ska stå för något annat och bättre. För på varje våldtäktsman går det säkert hundra snubbar som tycker att offret får skylla sig själv. Min roll som pojkpappa är alltså viktare än min roll som far till en dotter, när det gäller att förhindra våldtäkter. För jämställda män våldtar inte. Musik: "I walk the line" - Johnny Cash

7 kommentarer:

Farsan_Baloo sa...

Du har självklart rätt, i vanlig ordning skall tilläggas. Det är dags att vi angriper strukturerna bakom kvinnomisshandel och våldäkt, inte de enskilda fallen. Det går inte att ta ansvaret från individen, men han är egentligen bara ett resultat av samhället.

Vill vi göra något åt mäns våld mot kvinnor måste vi våga se problematiken i ett större perspektiv, bortom den hemska våldsmannen. Koncentrera oss på mäns strukturella förtryck av kvinnor och.

Men, så talar ju en feminist..... och det vågar ingen vara längre!

Anonym sa...

Måste få ur mig en liten grej som irriterat mig länge. Apropå att ansvaret alltid läggs på offret(kvinnan, tjejen). Det är underbart att äntligen höra någon vända på problemen och lägga ansvaret där det skall vara!

Nu till mitt lilla irritationsmoment. Kondomer. Varför får man som tjej alltid höra att man inte skall ha sex med en kille som inte vill använda kondom? Varför får man i skolorna höra att "tjejer, kräv att killen använder kondom". Jo, så är det oftast i skolorna. I tidningarna, i TV, you name it. Var, frågar jag mig, VAR sitter kondomen?? VEM är det som skall ta ansvar för att den sitter där den skall?? Självklart skall den användas och båda skall vilja använda den, men skulden för att den inte används hamnar alltid, alltid på tjejen. Irriterande.

dixi sa...

Är det inte lite naivt att påstå att jämställda män inte våldtar?
Finns det någon grund för det?
Så ett hämnadslystet ex som är jämställd i övrigt men som anser sig överkörd eller nått, inte skulle vara kapabel till att våldta?
Man vet aldrig vem som egentligen kan bli den där våldtäkts mannen,eller när någon går över en gräns och misshandlar sin fru.
helt plötsligt händer det en dag... det man minst kunne ana!

Anonym sa...

Som ex till en man som både var korkad och lite våldsam måste jag säga att jag nog tror att det är en viss typ som hemfaller åt det där med att trycka ner tjejer. Män vågar sig de fegisarna ju nämligen oftast inte på.

Att en normalsnäll och jämlik man skulle våldta för att hämnas har jag väldigt svårt att tro. Att vilken normalsnäll man som helst kan få för sig att våldta under krig är däremot en annan sak. Då slår reptilhjärnan till och både det ena och andra kan hända. För att klara av att döda någon annan måste man stänga av sin hjärna och klara sig med reptilhjärnan. (Källa: Läkare utan gränser föreläsning.)

Denna reptilhjärna kopplas väl näppeligen in för att man känner sig "överkörd" av sitt ex??...

dixi sa...

det är just därför det blir så svårt anonymuos, för man, som du skriver har väldigt svårt att tro att det skulle kunna vara den snälla jämnlika mannen som står på tur att våldta.
Grov generalisering, kankse men den finns.

Anders sa...

Har inte nåt att tillägga egentligen. Baloo och de bägge anonyma skribenterna gör värdefullla tillägg och visst är vi feminister, baloo. Åtminstone som vi definierar det: att det finns en struktur som byggerpå att män som grupp är överordnad kvinnor som grupp. Andromeda är nästan lika svårtolkad som Ekelöf, men det jag får fram kan jag nog inte hålla med om. Det är inte slumpen som styr. Man kan se vem som riskerar att bli kvinnoskändare.

dixi sa...

Det är både slumpen och ett beteende mönster man kan se, som avgör hur ödet blir.