25 februari 2006

Bevara Christiania!

Nästan mitt i Köpenhamn ligger en stor oas där människor som inte riktigt passar in på andra ställen eller som helt enkelt inte har lust att leva "som alla andra" fått en fristad.
Visst låter det underbart?
Den tredje största turistattraktrakionen efter Tivoli och Legoland är Christiania. Och vi besökare är välkomna. Man ler när man går in genom huvudingången och läser att man nu lämnar EU och inträder i fristaden. Det är svårt att inte bli imponerad av det som CA-folket har skapat. Svårt att inte känna sympati och önska att det funnes nåt liknande i Sverige och på andra håll. Människor bor i allt från "skurvogne" till fantasifulla stora hus nere vid sjön. Men nåt paradis är det inte. Visst finns haschet och visst är det många som inte mår så bra. Men jag tror nog att allt det där vore värre om inte Christiania fanns. Men det sticker ändå i ögonen på många.
För femtielfte gången hotas Christiania av tråkiga konservativa och skenliberala politiker. Danmark är ett delat land. Å ena sidan finns det frihetliga, easy-going Danmark som vi älskar att besöka och njuta av.
Å andra sidan finns ett småaktigt hel- eller halvrasistiskt land av sura snåljåpar. Det är den senare typen som regerar för tillfället, är jag rädd.
Och dom vill stänga fristaden, stycka upp och sälja svindyra tomter och borätter. Ni fattar mönstret.
Men motståndet är också starkt många kändisar, kulturfolk, arkitekter, socialarbetare ställer upp på fristaden, därför att den funkar.
Nästan coolast av alla som nu ställer upp för Christiania är Helena Christensen, supermodellen. Hm. Visst utmanar det våra fördomar?
Hoppas allt går vägen. Fristäder behövs. Frihet mår man bra av.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bevara Christiania! Fan vad grymt skrivet. Håller mde till 100.