13 december 2005

Waldorf är så jävla tråkigt.

Läser om Waldorf i min facktidning. Inte salladen, inte hotellet, utan pedagogiken som Rudolf Steiner lanserade för tobaksarbetarnas barn i Wien och som nu omhuldas av ganska många i den svenska radikala medelklassen. Nog har dom vissa poänger i sitt tal om att barnen skall få leka utan att styras av material och regler, men det låter så tråkigt.
Inget kött (hmm...),ingen TV (okej, det tycker inte jag helller behövs på dagis och i skolan), inga plastleksaker (jaha, varför det, då) och - hör och häpna - ingen organiserad idrott. Fotboll är inte välkommet. hade jag eller någon av mina söner tvingats gå i en skola där inte fotboll bejakades, så hade vi förtvinat.
Att inte uppleva glädjen i att vara en i laget, att jobba så gott man kan och glädjen i att kunna disciplinera sig och lyckas...ja har man inte varit med om det så har man missat nåt väsentligt. Konstigt att man får sjunga i kör och bilda rockband på waldorfskolorna. Tänk om man lyckas nå nånstans med det, då är väl det också elitistiskt, fult och fel, eller?

Men, framför allt, så tråkigt med alla förbud.
Så jävla amish, så sekteristiskt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, nu tycker ju jag att just fotboll kunde vara eller inte vara. men förbud för något man tycker är skojigt och som inte skadar andra, _det_ tycker jag är för bedrövligt.

Iofs kan man skada varann i fotboll ... men, hm, jaja ;-).

Anders sa...

Alltså, det är ju inte bara fotbollen i sig, utan också att man lär sig regler, samarbete, "fair play" och så där.

Anonym sa...

:-)

Vänta här nu ... förbud är inte bra ... men _regler_ får man ha?!?! ;-)

Mildamakter sa...

Jag tror inte att just fotbollen bejakades på de skolor jag gick i, sånt sköttes (nog) på fritiden...*funderar*...näää, jag kan inte minnas att det spelades fotboll på skolan inte, mer än kanske på gympatimmarna bland killarna...kanske...

Anders sa...

Alltså, reglerna i ett spel som fotboll handlar om självklara saker som att man inte får lägga fällben, ta bollen med händerna eller spela bollen över sid- och kortlinjen. Waldorfs förbud ser jag som ett skambeläggande av barns lek, idrottsintresse, lust att tävla och njuta.

Mildamakter sa...

Milda makter vad du krånglar till det....*flinar*, sånt kan man väl lara sig utan att spela fotboll... :oD

Anders sa...

Hmm...snurrade jag till det nu?
ja, jag fattar i alla fall själv vad jag menar;-)

Anonym sa...

Ooops, fotboll är serious stuff, det skojar man inte med i brådrasket ;-).

Jag förstår självklart grejen med fotbollssocialismen :-) (och nu snackar vi inte politik, utan det är en substantifiering av att vara social :-D!).