17 oktober 2005

Fram och tillbaka.

Åker fram och tillbaka till Hässleholm och får som tur är tillfälle att sitta en halvtimme på biblioteket mellan möte och tåget hem. Ni vet nog att jag egentligen inte är så värst förtjust i småstäder. Men i Hässleholm har man byggt ett stort fint bibliotek mitt i stan. Städer som bygger fina bibliotek är städer som satsar på välfärd. Däremot finns inte en enda livsmdelsbutik i centrum. Allt kan tydligen inte marknaden ordna.

Tillbaka i Malmö, i röran, i vimlet, i kaoset inser jag att det är såhär jag vill leva, där det händer saker hela tiden, där man kan handla mat fram till klockan 22.00. Det är tur att man får välja, tur att man är en av dom som får välja någorlunda fritt. Igår var jag ute i Bunkeflostrand. Där kan jag inte precis välja att bo, men det hade jag inte valt heller om jag kunde. Det såg ut som en miljö hämtad ur nån amrikansk TV-serie. Friliggande hus, smala gator, välskötta trädgårdar och dubbelcarportar med en stadsjeep och en mindre bil, kanske en skoda (hennes bil). Så välordnat trist.

På Värmhemstorget och på Södervärn vill myndigheterna nu ta bort vänthallarna för busspassagerarna, därför att det uppstått ordningsproblem i och med att hemlösa, utslagna människor går in där och sitter om det är dåligt väder. Det är så sorgligt hur olika människor värderas.

Inga kommentarer: