23 juli 2005

Tvärsäker

Det är oerhört bra om man är tvärsäker och verkligen står för sina åsikter. Bara det verkligen är ens egna åsikter och inte nåt man tar för självklart bara för att man vuxit upp här eller där eller vistas i vissa kretsar . Och tvärsäkerheten är inte värt ett skit om man inte kan ändra sig och tydligt säger detta: ja, jag har ändrat mig. Speciellt vi som jobbar politiskt vill gärna hellre säga att nya fakta kommit fram eller så. Men säg som det är istället: ja, jag har ändrat mig.
Jag tror man får mer respekt då. Faktiskt.

För mig var EU-frågan just en sån där fråga där jag hade en åsikt av ohejdad vana. Vi som var mot kärnkraft och för generös flyktingpolitik och så, hängde gärna på lite EU-hat som om det vore samma sak. Som om miljöpolitik (nej, utsläpp och radioaktivitet känner inga nationsgränser, tro mig) och en önskan om att fler fattiga och flyktingar skulle få komma till vårt rika hörn (...och vi står på Pias och Jean-Maries sida i europapolitiken eller...) skulle hänga ihop med en kärlek till ett Sverige som ser ut som det gör tack vare historiska tillfälligheter; smarta respektive´korkade härförare och så. Som om det skulle vara naturligare att jag i Malmö handlar med samma pengar som samer i Jokkmokk än tyskar några timmar bort med färjan.

Det hänger inte ihop tycker jag.

Men sakfrågan är en sak; där kan man naturligtvis tycka olika. Det jag är stolt över är att jag faktiskt vågade ta steget ut i det okända.

Inga kommentarer: